S exotickými druhy ovoce se v posledních letech přetrhl pytel. Zájem o ně roste v rámci všech generací. Svou pozornost kromě karamboly nebo kiwi přikládáme také růžovému ostnatému ovoci jménem liči. Jen málokdo ví, že se jedná o součást tradiční čínské medicíny a je má takové zdravotní účinky, které byly potvrzeny řadou vědeckých studií.
Kde se vzalo, tu se vzalo liči
Liči nebo také litchi – exotické ovoce, které je původem z Číny. Ostatně to napověděla i informace, že se jedná o součást tradiční čínské medicíny. I když bychom kořeny našli ve zmiňované zemi, dnes se s pláněmi plnými exotického ovoce setkáme i jinde na světě. Kromě Číny se liči aktivně pěstuje také v jižní Africe, případně tak na americkém „dvojkontinentu”.
V Evropě se s pěstováním liči příliš často nesetkáme. Důvod je prostý – naše klimatické podmínky exotickému ovoci příliš nevyhovují a nestačí.
Stálezelený strom plodící růžové kuličky
Při pohledu na rostlinu jako takovou si nikdy neodpářeme úžas, který v nás liči budí. Vždyť se jedná o stálezelený strom, na kterém rostou růžové ostnaté kuličky ukrývající vynikající sladkou dužinu. V botanické oblasti se stromu někdy říká také dvouslivák lahodný, který se řadí do čeledi mýdelníkovitých. Dorůstá do výšky zhruba dvaceti metrů čili se nejedná o rostlinu, kterou byste snáze přehlédli.
Liči jako ovoce nás zaujme na první dobrou. Důvodem je netradiční tvar, velikost i celkové zbarvení. Když bychom si plodinu dali pod mikroskop, zjistíme také řadu dalších věcí. Kupříkladu to, že obsahuje nemalé množství vitamínu C, o němž víme, že je fantastickým bojovníkem proti slabému imunitnímu systému.
Jaké jsou další účinky liči?
Nemluvíme ale jenom o posilovači imunitního systému. Tento druh exotického ovoce působí dále antipyreticky a protizánětlivě. Podle lékařů (a nejen těch z čínské medicíny) napomáhá ke snížení bolesti a díky svým antioxidačním vlastnostem zpomaluje proces stárnutí a vyhání z těla negativní látky, jež běžně stojí za řadou zdravotních neduhů.
Mimochodem, zmíněným by seznam pozitivních dopadů exotického ovoce na člověka ani zdaleka nekončil. Kromě jiného působí pozitivně také na oběhový systém, kde umí nejen optimalizovat hladinu cukru v krvi, ale reguluje i vysoký krevní tlak stojící za kardiovaskulárními onemocněními.
Pozitivní dopady může mít také na:
- trávicí soustavu,
- nervovou soustavu nebo
- kosti a
- kůži.
Jak jíst liči?
Liči je na první pohled velmi drobné ovoce, které je nápadné svým ostnatým obalem. Jelikož je slupka poměrně tvrdá, nejeden člověk si láme hlavu nad tím, jak konkrétně exotickou dobrotu konzumovat. Není to ale taková věda, jak se na první pohled jeví.
Exotické ovoce zpravidla konzumujeme čerstvé, případně ho lze koupit i v sušené podobě. V posledních letech se dokonce setkáme i s kompotovanou alternativou, která chutná zase o trochu jinak než liči čerstvé. Nezřídka se ovoce přidává také do marmelád nebo koktejlů. Vděčí tomu své sladké a netypické chuti.
Pod tlustou slupkou, kterou musíme oloupat, se ukrývá šťavnatá bílá dužina. Ta zasáhne nejen naše chuťové pohárky na jazyku, ale také si ji zamiluje náš čich. Dužina totiž nádherně voní.
Když je touha po vlastním liči silná
Sice bylo zmíněno, že s pláněmi plnými liči se v Evropě příliš nesetkáme, na druhou stranu se nikde nepsalo, že si exotické ovoce přece jenom nemůžete zkusit vypěstovat. Je to podobné jako s avokádem. Stačí, když zasadíte pecku z plodu, a to konkrétně do směsi rašeliny a písku. Důležité je, aby teplota nikdy neklesla pod dvacet stupňů Celsia a aby se v pěstované místnosti stále držela určitá hladina vlhkosti.
Pozor si dejte na přemokření čili přelití. Ani liči, i když se tak může jevit, nemá rádo přílišnou vlhkost a pod tíhou přemokření můžou její kořeny uhnívat. Případně se může stát, že v nevyhovujících pěstitelských podmínkách nebude plodit vysněné sladké ovoce.