Zájem o vegetariánství a veganství neustále roste. Oblíbenost této kuchyně zejména pro lehkost jídel a stravitelnost pokrmů vede i ke stále zvyšujícímu se počtu vegetariánských restaurací.
Být vegetariánem už dnes není nic zvláštního a oblíbené je i veganství. Přibývají i restaurace, v nichž vám nabídnou bezmasé pokrmy i jídla bez živočišných produktů. Navíc se snaží kupovat do restaurace čerstvé ovoce a zeleninu. Vegetariánská a veganská jídla, ale i raw pokrmy ze syrových surovin jsou často i v BIO kvalitě a v nabídce jsou i zdravé dezerty. Už jen nápoje typu fresh a smoothie, sendviče z domácího kváskového chleba, zeleninové wrapy a lahodné tyčinky ze sušeného ovoce, semínek a ořechů jsou jako stvořené na cesty a dovedou vás doslova nadchnout.
Sójové výpečky i svíčková
Pokud je ochutnáte, těžko uvěříte, že je lze tak lahodně připravit i bez masa. Sójové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem jsou opravdovou delikatesou. Restaurace, které je nabízejí, osloví i milovníky klasické české kuchyně, kteří hledají rostlinné alternativy k našim tradičním specialitám. Ochutnat můžete i sójové plátky na houbách, smažený květák, výbornou veganskou svíčkovou, sójový guláš i řízky nebo vegetariánský hotdog a hamburger z červené čočky. Výborné jsou i různé druhy smažených zeleninových placiček a salátů nebo jedinečně připravené houby.
Inspirace italskou kuchyní
Pochutnáte si i na italských špagetách s rajčatovou omáčkou s čočkovými kuličkami. Vynikající jsou italské lasagne se špenátem. Vegetariánská kuchyně umí skvěle využívat tradiční i exotické suroviny včetně planých rostlin v souladu s ročním obdobím. Na své si přijdou i bezlepkáři, kterým umí tyto restaurace vytvořit jedinečně lahodné pokrmy. Co třeba bezlepkovou pizzu a dezerty slazené jen přírodními sladidly a obilnými sirupy? To musíte ochutnat! Pokud ještě stále tápete, jak používat třeba avokádo v gastronomii, zajděte si do některé z vegetariánských restaurací.
Zeleninová pastva pro oči
Zeleninové pokrmy jsou hotovou pastvou pro oči a pochoutkou pro mlsné jazýčky. Vše je připraveno výhradně z čerstvých rostlinných surovin a s důrazem kladeným na sezónnost. Ochutnejte neobvyklé kombinace surovin, jako je pečený batát s pikantní čočkou beluga, restovaný fenykl s česnekovou majonézou, květákový steak s cizrnou a bramborovým pyré, jackfruit burger s hlívou ústřičnou i jedinečnou marinovanou mrkev. Právě zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka, čerstvé bylinky s kořením a mořskými řasami dávají možnost vytvářet zázraky. Výborné je i zeleninové sushi s avokádem, mangem, okurkou, mrkví i batáty, bagel s pestem, pečenou dýní a veganským čedarem, hummus wrap s curry dýní a bulgurem nebo třeba kaštanový cheesecake obsahující čerstvé ovoce.
Vegetariánská jídla a jejich výhody
Vše se připravuje z čerstvých surovin, nepoužívají se žádné polotovary a nabídka se přizpůsobuje sezonní zelenině, která má nejvíce prospěšných látek. Lehce stravitelné jsou i dezerty, nebo veganské verze mléčných výrobků včetně sýrů. Možná vás překvapí, že vegetariáni umí jíst ovoce podle etikety mnohem častěji, než milovníci masa. Kuchaři z těchto restaurací zase umí skvěle uchovat ovoce a zeleninu. Pokud právě uvažujete o otevření vegetariánské restaurace, nebo už ji provozujete, bude se vám hodit spolehlivý dodavatel ovoce a zeleniny Gastrofresh s pestrou nabídkou čerstvých surovin.