Čerstvé ovoce a zelenina posiluje imunitu tím, že obsahuje široké spektrum živin pro tělo i mysl. Udrží naši obranyschopnost v dobré kondici a tím nám zajistí možnost vyhnout se aktuálním podzimním a zimním infekcím i nemocem. Vhodnou formou jsou i čerstvé šťávy. Podívejme se, na co vsadit.
Proč jíst ovoce a zeleninu?
Mnoho lidí ovoce a zeleninu odmítá, často kvůli vzpomínkám na dětství, kdy se nám maminky snažily vnutit kapustu nebo dušenou mrkev ve formě, kterou jsme nebyli ochotní pozřít. Ani dnes, kdy se k nám dostaly gastronomické poznatky z celého světa, dnes dospělí lidé dokážou ignorovat některé druhy zeleniny a zůstávají u konvenční stravy složené z masa a příloh. Z tohoto traumatu se stal celospolečenský problém, protože neblaze ovlivňuje děti, které bez příkladu v rodičích s pozitivním vztahem k zelenině samy zdravou stravu odmítají.
Zelenina a ovoce by přitom měla tvořit většinu našeho jídelníčku, nejen kvůli složení bohatému na vitamíny a minerály, ale také kvůli vláknině, která je nutná pro správnou funkci našeho zažívání. Zdravá střeva zbavující se nestrávených zbytků přirozenou cestou pozitivním způsobem ovlivňuje naši obranyschopnost. A co dál?
Ovoce a zelenina obsahuje vitamíny, které často přijímáme ve formě tablet, avšak mnoho látek samostatně nefunguje tak jak má a nedokáže se vstřebat. Je proto dobré ovoce i zeleninu jíst v jejich původní podobě, protože jedině tak pracují látky v potravině obsažené tak jak mají a pomáhají tělu, aby je správně vstřebalo.
Z dietologického hlediska je nejvhodnější zelenina, protože ovoce často obsahuje mnoho cukru. WHO doporučuje denně sníst až 400 g ovoce a zeleniny, ideálně dvě třetiny z toho by měla být zelenina. Tuto dávku lze rozdělit do pěti menších porcí denně a statistiky se už při takovéto stravě významně snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci, rakovinu a mozkovou mrtvici.
Mrkev
Mrkev nebo sladká mrkvová šťáva obsahuje bohaté zásoby beta karotenu a cenné složky pro správnou tvorbu vitamínu A. Ten je důležitý pro zdraví očí a zajišťuje ostrost zraku. Mnohem důležitější než zrak je esenciální složka mrkve podporující silnou imunitu, která je ukryta v tomto jedinečném nápoji. Mrkev také pomáhá při astmatu, průjmu i na revma.
Brusinky
Brusinky a brusinková šťáva jsou vychvalovány pro svůj močopudný efekt a pozitivní vliv na močové cesty. Dokážeme díky nim vzdorovat nepříjemným zánětům. Kromě toho obsahují i velké množství vitamínů C, který pomůže zabezpečit organismus proti nemocem a útočícím mikroorganismům jako jsou viry a bakterie.
Brokolice
Brokolice je excelentním životobudičem zejména díky bohatým zásobám beta karotenu a vitamínu C. Sklenice brokolicového džusu poskytne tělu dostatek minerálů se silnými antimikrobiálními účinky. Obsah síry podporuje uzdravení díky detoxikačním účinkům na buněčné úrovni. Brokolice zabraňuje nachlazení a snižuje cholesterol.
Citron
Vitamín C obsažený v citronech je jedinečným elixírem, který uvede do chodu náš imunitní systém. Vitamín C je současně i dobře známý antioxidant, který ochrání naše tělo před nachlazením, kašlem, chřipkou a mnoha dalším nemocem. Citrónová šťáva je sice kyselá, ale ve skutečnosti svými složkami snižuje celkovou kyselost trávicích cest, působí zásaditě a optimálně nastaví správné pH našeho těla.
Jablka
Kromě vitamínů a minerálů obsahují jablka velké množství nerozpustné vlákniny. Tento typ polysacharidů, které naše tělo nedokáže strávit, funguje doslova jako koště, které vymete všechny toxiny z našeho trávicího systému. S těmito toxiny, které dostanete z těla ven, se náš imunitní systém dostane znovu do jedinečné formy.
Kiwi
Kiwi nám poskytuje jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C. Je velmi silným antioxidantem a současně obsahuje i jedinečné vitamíny na posílení imunity. Oba uvedené vitamíny jsou klíčové pro silný imunitní systém. Obsah nestravitelné vlákniny a draslíku je vysoce ceněný pro náš kardiovaskulární systém.
Červená řepa
Šťáva z červené řepy posílí naši imunitu a zajistí širokou škálu minerálů a vitamínů. Zejména vitamín A, C, draslík, hořčík, vápník a železo. Při konzumaci daného nápoje je nejlepší smíchat řepu s dalším ovocem a zeleninou pro zjemnění silné chuti. Ta je totiž velmi silná a aromatická. Červená řepa výrazně posiluje imunitu a snižuje krevní tlak.
Zásobujte se ovocem a zeleninou
Zcela ideální je vzít si dostatek zeleniny a ovoce do práce. Protože jsme všichni často zaneprázdnění a většinou si jej čerstvé nestihneme každý den nakoupit, je dobré využít zásobování zeleninou a ovocem specializovanou firmou. Společnost Gastrofresh.cz je velkoobchod s ovocem a zeleninou, který dokáže zásobovat čerstvým ovocem, zeleninou i čerstvými šťávami firmy, gastronomická zařízení, ubytovací zařízení i školy. Vsadit můžete na domácí čerstvé produkty i exotické druhy.
Zdroj: https://www.svetfitness.cz/clanek/klic-k-imunite/, https://cbdstar.cz/jak-snadno-posilit-imunitu/