Co je to yam kořen a jaké je jeho využití?

Yam kořen je všestranná potravina, která je výživným a chutným doplňkem jídelníčku. Při správném skladování a přípravě nabízí nejen kulinářskou variabilitu, ale také řadu zdravotních přínosů, včetně podpory trávení, regulace hladiny cukru v krvi a ochrany kardiovaskulárního zdraví. Pokud hledáte alternativu k bramborám, batátám nebo jiným přílohám, yam je vynikající volba.

Co je to kořen yam?

I když se termín „exotické ovoce“ obvykle vztahuje na tropické nebo subtropické ovoce s neobvyklými chutěmi, yam je v tomto kontextu považován za velmi výživnou zeleninu, která nabízí mnoho kulinářských a zdravotních výhod.

Yam, známý také jako jam kořen, světelný kořen, čínský yam, batátový yam nebo smldinec čínský (latinsky Dioscorea opposita), je fascinující rostlina s mnoha využitími. Ačkoli se někdy zaměňuje s batáty, jedná se o odlišnou rostlinu s unikátními vlastnostmi.

Rostlina yam je vytrvalá, hlíznatá liána, původem z tropických a subtropických oblastí, zejména z Asie, Afriky a Latinské Ameriky. Nejčastěji se pěstuje v Číně, Japonsku a dalších asijských zemích.

Její rychle rostoucí, ovíjivé výhony se obtočí kolem opory, což jí umožňuje přizpůsobit se okolnímu prostředí. Yam má dekorativní, srdčité tmavě zelené listy a malé bílé květy uspořádané v hroznech.

Kořen yam roste v hloubce od 20 do 60 cm pod zemí. Hlízy mohou dorůst různých velikostí, ale obvykle jsou oválné nebo kulovité a jejich hloubka v půdě zajišťuje, že zůstávají v bezpečí a vyvíjejí se v optimálních podmínkách. 

Kořen yamu je charakteristický svým vzhledem. Jeho povrch je hnědý až načervenalý, zatímco vnitřní dužina je sněhově bílá a svítivá. Tento vzhled na řezu je důvodem, proč se mu také říká světelný kořen. Kořen má škrobovou texturu a neutrální chuť, což ho činí velmi všestranným v kuchyni. 

V tradiční čínské medicíně je yam ceněn nejen pro své kulinářské využití, ale také pro své léčivé vlastnosti. Je také oblíbený v asijské kuchyni, kde se hojně používá do různých pokrmů, od polévek až po hlavní jídla.

TIP: Kořen yam může svou chutí a křupavou texturou připomínat lotosový kořen.

Jak správně skladovat yam kořen?

Skladování kořene je klíčové pro zachování jeho čerstvosti a výživových vlastností. Čerstvé hlízy by měly být uchovávány na suchém, chladném a dobře větraném místě, ideálně ve sklepě nebo v jiném podobně chráněném prostoru. Vlhkost je velkým nepřítelem kořene, protože může způsobit hnilobu hlíz.

Optimální teplota pro skladování kořene se pohybuje mezi 10 až 15 °C. Tento teplotní rozsah pomáhá udržovat čerstvost a výživové hodnoty kořene, aniž by došlo k jeho znehodnocení. Pokud plánujete kořen skladovat delší dobu, doporučuje se pravidelně, přibližně jednou za měsíc, zkontrolovat hlízy a odstranit případné poškozené části nebo nově vznikající očka. Při dodržení těchto pravidel může kořen yam vydržet několik měsíců, nebo i přes rok, bez výrazného zhoršení kvality.

Je důležité se vyhnout skladování v lednici. Při nižších teplotách může yam změnit svou strukturu a chuť, zatímco vyšší teploty mohou způsobit jeho předčasné vadnutí nebo hnilobu.

TIP: Gastrofresh nabízí skvělé zásobování exotického ovoce a také zeleniny s prvotřídní čerstvostí produktů a rychlosti dodání.

Jak připravovat a konzumovat yam v domácí kuchyni?

Kořen yam můžete konzumovat různými způsoby – syrový, vařený nebo sušený, často i ve formě prášku. V kuchyni se kořen osvědčuje jako zdravá alternativa brambor nebo batát.

Syrový kořen yam má křupavou, lehce křehkou texturu a jeho chuť je nevýrazná a neutrální, což z něj dělá ideální přísadu do mnoha různých pokrmů. Chuť je velmi jemná, mírně nasládlá, s lehce slizovitou texturou, která však dokáže rychle zasytit.

Vařený yam má sladší chuť než syrový a svou texturou i chutí připomíná brambory nebo batáty. Je ideální pro přípravu různých pokrmů, od příloh až po polévky. 

Aby si zachoval své výživové hodnoty a kvalitu, doporučuje se před přípravou yam důkladně očistit. Ideálně nasucho zbavit písku kartáčkem, opláchnout v misce s vodou a oloupat keramickou škrabkou. Pozor, dlouhé oplachování pod tekoucí vodou se nedoporučuje.

TIP: Pro zachování maximální kvality této potraviny byste se měli vyhnout kontaktu s kovem. K přípravě proto použijte keramické nástroje a vařte na otevřeném plameni.

Kořen yam lze zpracovávat různými způsoby. Příprava yamu je snadná, ale důležité je dbát na to, aby byl důkladně uvařený. Syrový yam totiž může obsahovat látky, které mohou být těžko stravitelné nebo až mírně toxické.

  • Vaření: Oloupaný yam můžete nakrájet na plátky nebo kostky a vařit ve vodě s trochou soli, dokud není měkký (obvykle asi 20–30 minut).
  • Pečení: Celé hlízy kořene lze péct v troubě při 180 °C přibližně 45–60 minut, dokud nejsou měkké.
  • Fritování: Nakrájený yam se může smažit na oleji podobně jako hranolky, což mu dodává křupavou texturu.
  • Pyré: Uvařený yam lze rozmačkat na pyré podobně jako brambory a podávat jako přílohu.

Kromě čerstvého kořene existuje také možnost jeho sušení, a proto je ideální například pro přípravu čajů. Sušený yam se pak může používat ve formě prášku, jako přísada do smoothie. 

TIP: Kořen yam se doporučuje připravovat v keramickém hrnci, protože nerezové nádoby mohou způsobit neobvyklou pachuť. 

Jaké zdravotní benefity kořen yam nabízí?

Yam kořen je velmi výživná potravina s mnoha zdravotními přínosy. Obsahuje škrob, bílkoviny, cukry, aminokyseliny, vitamíny a stopové prvky. Díky vysokému obsahu vlákniny yam podporuje trávicí systém, zdravé trávení a předchází zácpě. Posiluje žlázy s vnitřní sekrecí, jako jsou slinivka, hypofýza a štítná žláza. Má pozitivní vliv na reprodukční systém u žen i mužů a může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi, což je přínosné pro diabetiky.

Dále se doporučuje při poruchách imunity, chronické únavě, ztrátě chuti k jídlu a zažívacích problémech. Může přispět k regulaci krevního tlaku a podpořit funkci ledvin, plic, žaludku a sleziny. Působí jako přírodní prostředek s uklidňujícím účinkem, který může pomoci při migrénách a zlepšit kvalitu spánku. V tradiční čínské medicíně je vysoce ceněn jako afrodiziakum a prostředek proti stárnutí, který údajně vyhlazuje pleť, posiluje vlasy a dodává pokožce svěží vzhled.

Zdroj náhledového obrázku: Jurema Oliveira, CC BY-SA 3.0