Jackfruit, známý též pod názvem žakie, džakfrut, džakfruit, je exotické ovoce pocházející z tropických oblastí jihovýchodní Asie. Jeho zajímavý vzhled a vynikající chuťové vlastnosti jej činí stále populárnějším nejen mezi milovníky exotických plodů, ale také v gastronomii celosvětově. Přinášíme vám podrobnější pohled na toto chutné ovoce.
Co to je jackfruit?
Ovoce jackfruit je v českém prostředí nejčastěji známé pod pojmy žakie, džakie nebo džakfrut, džakfruit. V anglicky mluvících zemích se toto ovoce často nazývá jackfruit, ale můžete se s ním setkat i pod jinými názvy, jako jsou jack tree fruit nebo jakfruit.
Toto exotické ovoce pochází z tropického stromu chlebovník různolistý (Artocarpus heterophyllus) patřícího do čeledi morušovníkovité (Moraceae). Tento strom může dosáhnout výšky až 30 metrů. Plody mají oválný tvar a hrubý povrch v zelenožluté až hnědé barvě. V případě některých exemplářů mohou mít přes 25 cm v průměru, a hmotnost plodů může přesáhnout i 20 kg. Dosud největší sklizený kousek vážil impozantních 80 kg. Uvnitř ovoce se nachází velké množství semen obalených lepkavým pouzdrem žluté barvy. Právě tato šťavnatá část je vyhledávaná pro svou osvěžující chuť s nádechem sladkosti.
Chlebovník různolistý je rozšířen zejména v jižní a jihovýchodní Asii a dále se rozšířil do afrických oblastí.
Mylně bývá zaměňován s příbuzným chlebovníkem obecným (Artocarpus altilis), označovaným jako bredfrut či bredfruit. Strom tohoto druhu může dorůst do výšky podobného rozměru.
Ovoce jackfruit má velmi jemnou vůni a chuť. Chuť je jemná, nasládlá a osvěžující. Jeho výrazný charakter připomíná směs banánů, nektarinek, ananasu nebo fíků.
TIP: Jackfruit společně s Cherimoyou jsou jedny z nejsladších ovocí, které nabízí lahodnou a osvěžující chuť.
Jak správně jackfruit skladovat?
Čerstvý jackfruit bývá dostupný velmi málo. Zpracované varianty, ať už sušené nebo naložené v konzervě, můžete zakoupit v sekci asijských potravin nebo objednat online. Pokud hledáte jackfruit jako alternativu k masu, vybírejte konzervy označené jako zelený nebo mladý jackfruit.
Při výběru čerstvého jackfruitu si dejte pozor na jeho postupné dozrávání. Pokud ještě není zralý a máte chuť si ho uchovat, rychle jej zpracujte a případně zamrazte. Nakrájený, zralý jackfruit lze skladovat v plastovém sáčku v ledničce po dobu přibližně jednoho týdne. Alternativně je možné jej zamrazit, kde vydrží přibližně až jeden rok.
Jak připravovat a konzumovat jackfruit v domácí kuchyni?
Jackfruit si získalo oblibu po celém světě a nabízí širokou škálu využití v kuchyni. Nezralé plody s méně zralou dužninou se používají k přípravě slaných jídel a slouží jako vynikající náhrada kuřecího masa. Můžete ho také začlenit do přípravy polévek, kari a různých zeleninových pokrmů jako jsou saláty a podobně.
Dužinu můžete konzumovat čerstvou, přidávat ji do salátů nebo vařit s rýží a kokosovým mlékem. Jackfruit poslouží i k přípravě džemů, marmelád, vín a likérů.
Jackfruit má zajímavý charakter s proměnlivou chutí mezi sladkou a slanou podle míry své zralosti. Jackfruit může být konzumován v různých stádiích zralosti, což poskytuje široké možnosti pro jeho přípravu v kuchyni. V mladším stádiu, kdy má ovoce texturu podobnou masu, je vhodné přidávat ho do různých pokrmů jako masovou náhradu, například do tacos, burgerů nebo curry. Nezralé plody se také často používají jako zelenina, může být též zavařováno nebo se nakládá na kyselo. Zralý jackfruit je ideální pro dezerty nebo jako samostatné ovocné občerstvení.
Ovoce lze konzumovat syrové, vařené, pečené sušené nebo jej lze marinovat.
Ovoce obsahuje lepkavý latex, a proto se doporučuje při manipulaci používat rukavice nebo natírat ruce a nůž jedlým olejem.
TIP: Podporujte dětskou lásku k ovoci seznamování se s různými druhy ovoce. V našem článku se dozvíte, jak naučit děti jíst ovoce a zeleninu.
Jaké zdravotní benefity jackfruit nabízí?
Jackfruit není jen lahodným ovocem, ale přináší i několik zdravotních výhod. Obsahuje bohaté množství vlákniny, vitamínů a minerálů, především vitamínu C, draslíku a antioxidantů. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace jackfruitu může podporovat zdraví srdce, snižovat hladinu cholesterolu a mít protizánětlivé účinky.
Díky nízkému obsahu kalorií a absenci nasycených tuků může jackfruit přispívat k udržení zdravé hmotnosti a celkové pohody. Jeho výživové složení z něj činí vynikající volbu pro ty, kteří hledají chutnou a zároveň zdravou alternativu k masu.